Ydelser - Tandpleje

Tandpleje

Tandpleje

Efter mange års arbejde med hestetænder og hen af vejen at have set betydningen af dette arbejde har vi her i Gjerlev rettet fokus på dette område. Vi har inddraget en hesteboks på klinikken og indrettet denne med henblik på en mere effektiv tandbehandling.

En effektiv tandbehandling består i dag ikke bare af raspning med en almindelig tandrasp. Der kræves et stort udvalg af instrumenter, hvis behandlingen skal være effektiv. Derfor ligner tandbehandling mere og mere en klinikbehandling. Man har udpræget bedre arbejdsforhold, og man har altid det rigtige instrument ved hånden. Mange vil sikkert mene, at det er at skyde over målet, et mode fænomen, som der florerer så meget af i hesteverdenen.

Vi har fulgt udviklingen omkring hestetandpleje og er i dag overbeviste om, at den udvidede behandling er kommet for at blive, og at det, som man kan læse om betydningen af et korrekt tandsæt, er rigtigt. Alene det, at vi sidst i firserne fik et effektiv beroligende middel, en effektiv mundspærre samt en elektrisk båndsliber gjorde, at de fleste fra den ene dag til den anden kunne mærke, at hesten reagerede anderledes på biddet. I dag fylder tandplejen væsentlig del af vores hverdag, og vi har stor lyst til at gøre det endnu bedre, dels med viden og dels med det rigtige værktøj.

Skeler vi til den store verden er vores fornemmelse om betydningen af korrekt tandpleje rigtig. Efter at der er kommet autoriserede tandplejer og specialiserede dyrlæger på området, har man kunnet registrere betydningen af ikke bare regelmæssig tandpleje, men også korrekt tandpleje.

Det er i dag ikke bare et spørgsmål om, at få afrundet de forreste kindtænder, hvor biddet ligger. Samtlige kroge, spidser og ramper skal væk. Enkelte skal have foretaget afbalancering og afkortning af fortænder, hvis de skal gå afslappet på biddet. En hest, der skal gå i holdning dagligt, skal gå afslappet, da den ellers på et tidspunkt vil udvikle muskelinfiltrationer i nakke og halsregion. Det er altså også et spørgsmål om hestens holdbarhed på længere sigt. Visse steder i udlandet nægter kiropraktorer at behandle heste, der ikke har fået foretaget tandpleje, da deres behandling i så fald er nyttesløs.

Hvor tit skal heste så have foretaget tandeftersyn/-behandling? Selvfølgelig er det individuelt og afhængig af, hvor meget og til hvad hesten bruges. Ungheste bør altid have foretaget tandtjek før ilægning af bid. De har oftest både ulvetænder og meget skarpe tandspidser. Det skulle helst ikke vække ubehag, at få bid i munden første gang. Heste på lidt højere plan og heste, der går i holdning mere eller mindre dagligt, bør have ordnet tænder mindst én gang årligt. Det mest optimale er, at få ordnet tænder i sensommer/efterår, da man derved får et optimalt tandsæt til vinterfodringen.

Indtil nu har det været kutyme, at i forbindelse med vaccination har man bedt os om at tjekke tænder. Vend bøtten, lad hesten få foretaget regelmæssig tandpleje, bedst på klinikken, og evt. ved samme lejlighed få den vaccineret. Man kan udmærket revaccinere, selvom det kun er et halvt år siden. Set med hestens øjne, er regelmæssig tandpleje så meget mere vigtig end vaccination.

Copyright www.hestedoktor.dk©2017